Alle prinsen op een rij

Ex-Prinsen bij de Proclamatie van Winfried I in 1980

Prinsenconvent in staat van wording: 16 exen in vol ornaat bij de Proclamatie van Winfried I in 1980

Stijn I (Gerrits): je jongste Prins van Knotsenburg (in dienstdagen), geproclameerd op 11 november 2023: statiefoto met zijn Kabinet

Het jongste lid van het convent: Mark I Buck, bij zijn proclamatie in 2019 (Foto: Ad Lansink)

In 1981 besloten acht Ex-Prinsen van Knotsenburg elkaar wat vaker te gaan treffen. De samenkomst voor een staatsiefoto met de kersverse Prins Winfried I (Smolders) in 1980 was de daar aanwezige namelijk goed bevallen. Directe aanleiding voor regelmatige ontmoetingen was de receptie van Prins Dick I (Huisman) (1981), waar de toen aanwezige exen zich in de Stephens Pub van de Vereeniging te goed deden aan nogal wat  bier. Ex-Prins John I (Bertine) verdween plotseling om even later terug te keren met ‘gouden schaartjes’ die hij na een kolderieke toelichting alle aanwezige exen omhing.  In 2016, dus 35 jaar later had het Prinsenconvent  – toeval? – 35  leden, nu – 2023 – 38.

Prins Roy I met zijn Prinsenkabinet tijdens de Proclamatie op 6 november 2021, toen nog in afwachting van wat 2022 en 2023  zou brengen (Foto: www.knotsenburg.nl)

Het Prinsenconvent Knotsenburg – sinds 2008 de naam van de officiële vereniging – breidde zich gestaag uit, ondanks het betreurde overlijden van enkele exen, soms zelfs op betrekkelijk jonge leeftijd. De lezer vindt het volledige tableau de la troupe hieronder, ook de ex-prinsen, die helaas niet meer in ons midden zijn (+). Door te klikken op de groene ‘links’ belandt de lezer op de betreffende pagina’s in Van de Prins geen kwaad’ en naar de later uitgegeven vouwbladen, die bij het afscheid van de functionerende  prins verschijnen. De Prinsen van Knotsenburg beseffen intussen als geen ander, dat de ene prins de andere niet is. Zulk een goeie hebben we nog niet gehad: dat hoort elke Prins bij zijn afscheid steevast zingen. Die ex-prins weet een jaar later, dat dat lied elk jaar (behalve in de corona-jaren 2021-2022) klinkt. Zo ook in

 

3 gedachten over “Alle prinsen op een rij

  1. Leuke story en de daarbij horende foto. Iedereen ziet er nog “eigentijds” (jong) uit.
    De lijst als aanvulling is ook nooit weg.

  2. Het blijft voor niet-katholieken een byzonder geheel: Knotsenburg, prinsen en rituelen (het heeft wel wat van de vele tradities bij de studentencorpora). Ik hoop dat jullie nog vaak bij elkaar zullen kunnen komen en steun aan elkaar zullen hebben op het pad des levens.

    • Carnaval kent nogal wat tradities en rituelen, en behoort in zuidelijke streken tot de volkscultuur. Het is intussen 42 jaar geleden, dat ik Prins van Knotsenburg was. Met zeven andere ex-prinsen heb ik in 1981 het Convent van Ex-Prinsen opgericht. Dat gezelschap speelt een actieve rol in het Nijmeegs carnaval, ook in sociaal opzicht. Wij komen elke maand bij elkaar, uitzonderingen – zoals tijdens de Covid19-pandemie – daargelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.