Schaaralaaf

Logo Schaaralaaf

Logo Schaaralaaf tussen 2000 en 2008
In het midden: Ereteken van het Prinsenconvent
Ontwerp: Toon Heijmans

Schaaralaaf is sinds 1987 de naam van het Bulletin van het Knotsenburgse (of Nijmeegse) Prinsenconvent. Bulletin 1 is geschreven, gefotocopieerd en rondgezonden door Jan II van Wichen, de bijeenroeper van het eerste uur. Na Bulletin 54 nam Ad I Lansink de functie van Jan I over. Samen besloten zij om het bulletin een echte naam te geven: Schaaralaaf met verwijzing naar het ‘gouden schaartje, waarmee John I Bertine zijn ex-prinselijke vrienden verraste toen zij spontaan besloten om elkaar vaker te treffen. Het aantal woorden van Schaaralaaf 55 nam met de komst van de nieuwe redacteur toe, en de vormgeving ging wat meer op een – zij het nog sobere  – nieuwsbrief lijken. Kleur was nog te hoog gegrepen, en afbeeldingen ook. Toch zouden inhoud en vorm van Schaaralaaf in de loop van de tijd veranderingen ondergaan. Een selectie uit de later bonter geworden verzameling maakt dat duidelijk: Schaaralaaf 124 heeft minimale kleuraccenten. De redacteur probeert met Schaaralaaf 127 (2) iets anders: een foto en wat meer kleur. Het aantal pagina’s neemt met 100% toe en  de lay out wordt ook wat professioneler: Schaaralaaf 162.

De mijlpaal van het 200e bulletin werd gevierd met Schaaralaaf 200 : een editie met maar liefst 8 pagina’s, met een mooie terugblik van Carel I Boef en afbeeldingen van alle Prinsen van Knotsenburg van 1952 tot 2004. In Schaaralaaf 219 toonde de redacteur een serie postzegels: voorbode van een nieuw smoelenboek. De lay-out van het ex-prinselijk bulletin veranderde van tijd tot tijd: ter illustratie Schaaralaaf 291, min of meer toevallig met een impressie van het Kiek ze Kieke-schlagerfestival 2014, dat eindelijk weer eens door het Prinsenconvent werd gewonnen. Na de bestuurswisseling van het Prinsenconvent bleef de eindredactie van Schaaralaaf vooralsnog ongewijzigd.  Ad Lansink droeg het voorzitterschap over aan Johan Klomp maar bleef tot begin 2017 eindredacteur van het clubblad van de ex-prinsen. Het nieuwe conventsbestuur vroeg hem wel nummer 300 over te slaan. Achteraf bleek waarom: secretaris Jaap I (Lamers) en penningmeester Gerard I (Brouwer) produceerden Schaaralaaf 300 copy, een ere-uitgave voor de redacteur die meer dan 250 nummers het licht had laten zien.

Met Schaaralaaf 300, vrijwel helemaal gewijd aan de man, die bij het vertrek van de eerste redacteur het Bulletin van het Prinsenconvent de naam Schaaralaaf bezorgde, legden Gerard I en Jaap I een uitstekende proeve van bekwaamheid af. In februari 2017 – de maand waarin Ad I een zware maar geplaagde bijpass-operatie moest ondergaan – namen zij met de publicatie van Schaaralaaf 309 de productie van het Bulletin van het Prinsenconvent van hem over. Inmiddels beschikt het Prinsenconvent Knotsenburg over een eigen website, opgezet en beheerd door Gerard Brouwer. De binnen- en zelfs buitenwereld van Knotsenburg kan nu kennisnemen van de oude en nieuwe(re) nummers van Schaaralaaf. Liefhebbers van de actualiteit komen evenzeer aan hun trekkers als Knotsenburgers met interesse voor de geschiedenis van het Nijmeegs carnaval. De ex-eindredacteur laat via een column in Schaaralaaf merken, dat hij het schrijven niet kan laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.