CV

Ad Lansink

Ad Lansink
Foto: Fred van ’t Slot

Dr. A.G.W.J. (Ad) Lansink (1934)
groeide op in Arnhem, waar hij lager en middelbaar onderwijs (KGL, gymnasium B) volgde. Daarna studeerde hij chemie aan de Rijksuniversiteit Utrecht (1952-1959). Na zijn dissertatie over Yeast Ribosomes and Magnesium Ions (Katholieke Universiteit Nijmegen 1959-1964) was hij tot 1977 biochemicus op de Afdeling Pathologie van UMC Radboud. Namens die Afdeling was hij mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting PALGA. Van 1970 tot 1982 was hij lid voor de KVP van de Nijmeegse gemeenteraad. Van 1977 tot 1998 was hij voor het CDA lid van de Tweede Kamer. Na het Kamerlidmaatschap bleef hij actief in de energie- en milieusector, o.m. als politiek adviseur bij PwC (1999-2009), lid van de RvC bij Knowaste BV (2002-2006), E.on Benelux NV (1998-2010) en COVRA NV (2001-2011). Ad Lansink was van 1996-2012 voorzitter van de Federatie Herwinning Grondstoffen en van 2003 tot 2012 van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF). In 2002 en 2003 was hij plv voorzitter van de Commissie MER.

Cover Deel 10 Biografisch Woordenboek Gelderland

Schrijven
deed en doet hij graag, o.m via bijdragen aan het Biografisch Woordenboek Gelderland (delen 2-10), in enkele Numaga Jaarboeken en Beeldspraak, een reeks interviews met kunstenaars. Daarnaast publiceert hij sinds 1999 columns in Recycling Magazine Benelux, en vanaf 2015 op Environmental Blog Isonomia (UK). Eind 2010 schreef hij met Hannet de Vries – in ’t Veld De Kracht van de Kringloop –  Geschiedenis en toekomst van de Ladder van Lansink. Eind 2012 verscheen Volg de zon en vang het licht over de Zonneboom, het kinetisch kunstwerk van Andreas Hetfeld, en op 23 augustus 2015 Het verleden voorbij – De toekomst tegemoet over de geschiedenis van de Rosastichting en Huize Rosa (1847-2015) te Nijmegen. Op 18 april 2016 verscheen Arnhem 1950-1960 – Beelden van een stad tussen ooit en nu. Vanaf najaar 2015 werkte hij aan Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy, dat op 11 october 2017 in Brussel werd gepresenteerd. Dat boek verwierf op 23 october 2018 in Kuala Lumpur (Maleisië) de ISWA Publication Award 2018. Op 5 juni 2019 publiceerde Ad Lansink met kunstenaar Harrie Gerritz de door Sophie van Kempen ontworpen bibliofiele editie De Toren van Babel.

Virtus Nobilitat
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Bestuurlijk
was Ad Lansink actief in de nonprofitsector, onder meer als voorzitter van de Van Zeelandstichting (Nijmegen), die tot 2014 het Zorgcentrum Huize Rosa exploiteerde (2001-2012). Sinds 1986 is hij voorzitter van het Ds. Visscherfonds (Groesbeek), dat onderzoek over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking financiert. Ook vervulde hij bestuurlijke functies in de sportwereld: bij de KNVB, als regionaal (1982-1990) en landelijk (1990-1996) voorzitter van het Bestuur Amateurvoetbal en vice-voorzitter van het KNVB-Bondsbestuur. Van 1996 tot 2007 was hij actief in een andere tak van sport als voorzitter van Mixed Hockey Vereniging  ZOW (nu HCQZ). Ad Lansink is sinds 1990 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en sinds 1998 Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verder is hij Bondsridder van de KNVB, Erepoorter van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort (den Haag),  Erevoorzitter van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en van de Federatie Herwinning Grondstoffen (den Haag). In carnavalesk Nijmegen (Knotsenburg) werd hij Veurste Dweil, Ridder in de Orde van de Hofraad en Topper van Toen, na tot 2015 het Prinsenconvent Knotsenburg als voorzitter te hebben gediend.

7 gedachten over “CV

 1. Dear Dr Lansink,
  I work at a state government agency in Victoria, Australia. About five years ago, I was looking for a course that would give some new staff a general introduction to waste – a “once over lightly”. There wasn’t anything and it led me to develop a “Waste 101” course which I did in my capacity as a committee member for the Waste Management Association of Australia’s Victoria branch.
  As part of this, I gave an introduction and In developing the material, I looked at the waste hierarchy. It was interesting – after all the years of espousing the hierarchy – to learn about the originator. Brilliant. I feel ashamed it’s taken so long…and I take my hat off to you. I’ve now introduced you to a few others! But a shame that prevention – my passion – has been such a hurdle and the most neglected. What can I say. Certainly nothing new to you! So here I am, contacting you in part to acknowledge your contribution that has been so significant, and also to ask you what you think about the hierarchy now (especially the first level of avoidance). In a way, I think the question is both simple and complicated!
  I would hasten to say that I imagine you would have a lot of emails and I don’t expect to hear back in any hurry.
  Warmest wishes,
  Jan Burbery, Sustainability Victoria, Australia

  • Dear Jan Burbery

   Many tanks for your kind comments on my concept of the waste hiërarchie, which I introduced in 1976 during a parliamentary debate on the Dutch Environmental Budget 1980. In 1993 the ‘Ladder van Lansink’ became a significant articuleren in the Dutch Environmental Act, in 2008 also in the European Waste Directive. You van find the concept under several names: waste hiërarchy, waste preference order, and especially in the Netherlands and Belgium: Ladder van Lansink. Shortlist, I became contributor for the English website Isonomia. There you will find my recent contributions on the rungs of my ladder. Till up now I published three articles. One of these articles concerns my actual opinion about prevention, the most difficult rung of the waste hiërarchy. You can easely find my articles on http://www.isonomia.co.uk under the index Ad Lansink

   Again many thanks for your positive reflection on my ideas on the waste hiërarchy. If you need more information, especially about the role of the Ladder of Lansink in the transition of waste management in a sustainable direction, please let me know. With kind regards

   Ad Lansink

 2. Beste meneer lansink,
  Complimenten voor het artikel in het fd van 9-10-2014.
  Ik heb tandenknarsend het artikel van die afvalverbrander zitten lezen. Hij pleitte voor het verbranden van alles om zijn overcapaciteit aan de gang te houden.
  Niemand beter dan u kon dit even recht zetten.
  Ieder zijn eigen probleem zullen we maar zeggen.

 3. Beste meneer Lansink,
  Mijn ouders verhuizen binnenkort van Oss naar Nijmegen. Voor hun verhuisbericht, dat ik ga maken, zou ik heel graag de foto van de Oversteek vanuit de lucht gebruiken. Weet u wie die foto gemaakt heeft en/of kan ik hem ergens in hoge resolutie downloaden? vriendelijke groet, Annemarie Boumans

 4. Meneer Lansink,
  Ik zag U zojuist in het programma 024. U vertelde dat de Rosamars niets met de Rosastichting te maken had.
  Ik zat van 1959-1964 op de MMS St. Rosa aan de Dennenstraat. Een school opgericht en nog gedeeltelijk bemenst door zusters Dominicanessen.
  Onze gym leraar Paul Rutjes was vanuit die school de initiatief nemer en oprichter van de Rosamarsen. Wij liepen dan ook vanuit de school in ons uniform in groten getale mee. De opbrengst kwam ten goede aan de St. Maartenskliniek.
  Met vriendelijke groeten,
  Ineke Keizers-Teunissen

  • Geachte mevrouw Keizers-Teunissen: mijn dank voor uw bericht met de correctie op mijn uitspraak in het programma 024 Onderneemt over de oorsprong van de Rosamars. Het was mij niet belend, dat het initiatief voor de Rosamars stamt van gymleraar Paul Rutjes, die destijds verbonden was aan de MMS van de Rosastichting, de onderwijsinstelling van de Zusters Dominicanessen van Neerbosch. Wel kende ik het doel van de Rosamars. Ik heb jaren geleden die mars ook gelopen ter voorbereiding van de Vierdaagse. Enige tijd geleden vroeg notaris Klaas Albert Veerbeek mij ook naar de relatie met de Rosamars. Ik antwoordde toen ongeveer op dezelfde wijze als in de TV-uitzending. Hij ging vervolgens via Internet wat nazoeken, maar vond ook geen bevestiging van de relatie tussen Rosamars en Rosastichting, vandaar mijn recente antwoord. Ik ben u zeer erkentelijk voor de informatie.In het boek over de Rosastichting komt de Rosamars niet voor, de MMS wel. Wanneer ik nog eens gevraagd wordt of de Rosamars en de Rosastichting met elkaar te maken hebben, weet ik nu het goede antwoord. Ik zal de hoofdredacteur van 024 Onderneemt binnenkort ook vertellen over uw door mij zeer gewaardeerde correctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.