Biografieen

Omslag BWG 5

Omslag Biografisch Woordenboek Gelderland
Deel 5 – Verloren – Hilversum – 2006

BWG

Eind 1998 raakte ik toevallig betrokken bij het Biografisch Woordenboek Gelderland. Frank Keverling Buisman, toen Directeur van het Gelders Archief, vroeg mij of ik Karel Aalbers wilde vervangen bij de uitreiking van Deel 1 van het BWG. De voorzitter van Vitesse was plotseling ziek geworden. De redactie beschouwde mij kennelijk als een bekende Geldersman, die zich in het Gelredome wel thuis zou voelen. Ter voorbereiding had ik enkele namen op papier gezet van personen – Wim Steffen, John Bertine en (Gekke) Eddie Otten – die volgens mij een plek verdienden in het BWG. Zij stonden er niet in. Tijdens de borrel verraste de eindredacteur mij met de mededeling, dat Gekke Eddie op de lijst voor deel 2 stond. Of ik zo vriendelijk wilde zijn om zijn biografie te schrijven? Ik antwoordde, dat ik een half jaar eerder een expositie over Gekke Eddie had mogen openen in het Nijmeegs Stadhuis, maar dat ik liever een verhaal over John Bertine wilde schrijven. Enkele weken later werd ik uitgenodigd om beide biografieen voor mijn rekening te nemen. Dat deed ik, met als gevolg, dat ik vanaf deel 2 van het BWG een vaste medewerker van de reeks werd.

De redactie van het BWG is erin geslaagd om tien delen uit te brengen in samenwerking met Uitgeverij Verloren in Hilversum. Voor het op 19  december 2014 verschenen 10e deel heb ik biografieën geschreven van Bob Ontrop, ambtenaar en oprichter van MHV ZOW te Nijmegen, en Henri van de Loo, bouwpastoor van de Sint Josephkerk in Arnhem. Inmiddels staat vast, dat deel 10 van het BWG het laatste (gedrukte) deel van de fraaie reeks is. De beeindiging van de provinciale subsidie maakte, naast het vertrek van de meeste redacteuren, voortzetting van het project onmogelijk. Een groot deel van de bijna 500 biografieen is voorlopig nog te raadplegen op de website van het BWG. Geldersmannen en -vrouwen, die ik in de afgelopen jaren o.m. heb mogen ‘portretteren’ in een biografische schets zijn onder meer:

Nijmeegse biografieen

De redactie van het Jaarboek Numaga verzorgt sinds 2004 de reeks Nijmeegse biografieen.  De eerste reeks verscheen in 2004, de tweede in 2006. Ik mocht in 2006 naar aanleiding van mijn bijdragen aan het Biografisch Woordenboek Gelderland de presentatie in de Sint Stevenskerk inleiden met een voordracht over het schrijven van biografische schetsen. In deel 3 (Jaarboek Numaga 2013) publiceerde ik een bijdrage over John Bertine. Bijdragen over Nol Smits, Rob Terwindt, Toon Heijmans, Jo Samson en Theo Elfrink zullen worden gepubliceerd in deel 4 (Numaga Jaarboek 2021).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.