Biografieen

Omslag BWG 5

Biografisch Woordenboek Gelderland
Deel 5 – Verloren – Hilversum – 2006

Eind 1998 raakte ik toevallig betrokken bij het Biografisch Woordenboek Gelderland. Frank Keverling Buisman, toen Directeur van het Gelders Archief, vroeg mij of ik Karel Aalbers wilde vervangen bij de uitreiking van Deel 1 van het BWG. De voorzitter van Vitesse was plotseling ziek geworden. De redactie beschouwde mij kennelijk als een bekende Geldersman, die zich in het Gelredome wel thuis zou voelen. In mijn korte toespraak noemde ik personen – Wim Steffen, John Bertine en (Gekke) Eddie Otten – die volgens mij een plek verdienden in het BWG. Zij stonden er echter niet in. Tijdens de borrel vertelde de eindredacteur mij, dat  Gekke Eddie op de lijst voor deel 2 stond. Hij vroeg mij, of ik Eddie’s  biografie wilde schrijven? Ik antwoordde, dat ik een half jaar eerder in het Nijmeegs Stadhuis een expositie over Gekke Eddie had mogen openen, maar dat ik liever een verhaal over John Bertine wilde schrijven. Enkele weken later werd ik gevraagd d beide biografieen voor mijn rekening te nemen. Dat deed ik, met als gevolg dat ik vanaf deel 2 van het BWG een vaste medewerker van de reeks werd.

Website Biografisch Woordenboek Gelderland – De biografieen betreffen de delen 1 tot en met 6.

De redactie van het BWG is erin geslaagd om in samenwerking met Uitgeverij Verloren in Hilversum tien delen uit te brengen.  Inmiddels staat vast, dat deel 10 van het BWG het laatste (gedrukte) deel van de fraaie reeks was. De beeindiging van de provinciale subsidie maakte, naast het vertrek van de meeste redacteuren, voortzetting van het ambitieuze project onmogelijk. Een groot deel van de bijna 500 biografieen is voorlopig nog te raadplegen op de website van het BWG.  Zelf heb ik tussen 1999 en 2014 twintig bijdragen geschreven voor het BWG. Die bijdragen zijn te vinden onder de Tab BWG, rechtstreeks of via een link naar de website van het BWG.

Mijn bijdragen aan de reeks Nijmeegse Biografiien, gepubliceerd als onderdeel van enkele Numaga Jaarboeken, zijn feitelijk een gevolg van mijn medewerking aan het BWG. De Nijmeegse Biografieen zijn beperkter van omvang (500-700 woorden) en verschijnen onregelmatig. Ik verwijs naar de Tab Numaga, waar ook mijn toespraak bij de publicatie van deel 2 van de Nijmeegse reeks is te vinden. Onder de derde Tab: Herinneringen aan …. treft de lezer bijdragen over personen, die ik in de loop van de tijd heb leren kennen en waarderen. De bijdragen betreffen toespraken en blogs, die eerder zijn gepubliceerd op mijn website, en later zijn verhuisd naar de pagina’s over biografieen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.