Wie schrijft, die blijft

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan het werk achter Acer-laptop (Windows), nu vervangen door Mac Pro en Macbook Pro

Schrijven
is de rode draad in mijn leven. Het begon op het KGL in Arnhem, waar Ben Overmaat –  voortreffelijke leraar Nederlands – in mijn opstellen reden vond om mij hoofdredacteur van schoolkrant De Bries te maken. In Utrecht, waar ik van 1952 tot 1959 chemie studeerde, schreef ik dictaten en scripties: alles behalve vrijetijdswerk. Als ‘abactis’ van Societeit Eigen Huis had ik meer vrijheid toen ik meeschreef aan de Almanak van 1956. In Nijmegen eiste mijn proefschrift Yeast Ribosomes and Magnesium Ions (1964) alle aandacht op. Daarna publiceeerde ik als biochemicus op de Afdeling Pathologie van UMC Radboud wetenschappelijke artikelen. Vanaf 1970 kwam de politiek op mijn pad, eerst in de Nijmeegse Gemeenteraad, en van 1977 tot 1998 in de Tweede Kamer, waar spreken en schrijven het dagelijks ritueel waren. Talloze woorden heb ik al die jaren vastgelegd, met pen en schrijfmachine, later met diverse tekstverwerkers. Mijn Alphatronic met 24 K geheugen belandde in het UvA-museum, de oude naaldprinter is ingeruild voor een inkjet en een laserprinter. Wat alsmaar bleef, dat is het plezier in het schrijven over allerlei onderwerpen, ook op historisch gebied (Jaarboek Numaga, inclusief Nijmeegse Biografien).

Leven in de breedte
bracht mij in aanraking met sport en kunst, politiek en geschiedenis, carnaval en bedrijfsleven, afval en zorgsector. Schrijven blijft een aanstekelijk middel, maar is geen doel op zich. Hopelijk vindt de bezoeker van deze website iets van zijn gading in blogs en pagina’s over uiteenlopende onderwerpen, en ook over personen die ik heb leren kennen en waarderen,  Rondjes meestal dichtbij Nijmegen inspireerden mij, kunstenaars ook. Zie bij voorbeeld de pagina’s over:

IMG_0042

Opening van Never Ending Art op Landgoed de Kemphaan (Almere, 2010) – de verbinding tussen afval, recycling en kunst Almere – de Kemphaan – 2010

 • Beeldspraak, interviews met kunstenaars, uit de regio Nijmegen
 • Biografieen, bijdragen Nijmeegse Biografieen, en BWG: Biografisch Woordenboek Gelderland
 • Columns in Recycling Magazine Benelux en Nestor, kwartaalblad van Oud-Kamerleden
 • Isonomia, Engelse website met Blog over duurzame ontwikkeling, energiebeleid en afvalbeheer
 • Knotsenburg, sinds 1951 domein van het Nijmeegs carnaval, o.m. als eindredacteur van Schaaralaaf (1984 – 2014) en als redacteur van de Carnavalskrant, vanaf 2014
 • Ladder van Lansink: bijdragen over doelmatig afvalbeheer en circulaire economie, en over de artistieke vertaling van de ladder
 • Varia – wisselende artikelen over diverse, nogal uiteenlopende  personen en onderwerpen, die op mijn pad kwamen
 • Zonneboom – beelden en woorden over de Zonneboom, kinetisch kunstwerk van Andreas Hetfeld

Arnhem 1950 – 1960: op de boekentafel bij de presentatie op 18 april 2016 bij Het Colofon in Arnhem (Foto: Rene Wouters)

Boeken
Vanaf 1994 publiceerde ik boeken over onderwerpen, waarbij ik op een of andere wijze betrokken ben geraakt: kunst in het Rijk van Nijmegen, maar ook carnaval in Knotsenburg; de geschiedenis van de (Nijmeegse) Rosastichting maar ook van Arnhem in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De afvalhierarchie, het zakelijke woord voor de Ladder van Lansink, is onderwerp van twee boeken, respectievelijk in de Nederlandse en Engelse taal. Alle boeken in chronologische volgorde:

 • Schaaralaaf van nul tot n(x), Uitgåve Prinsenconvent Knotsenburg (1994)
 • De nieuwsgierigheid achterna, Uitgave in eigen beheer bij het afscheid van de Tweede Kamer (1998)
 • Beeldspraak – Gesprekken met kunstenaars uit het Rijk van Nijmegen, Uitgave Taborhuis i.s.m. Galerie Stills, Nijmegen (2006)
 • Van de Prins geen kwaad, Uitgave Prinsenconvent Knotsenburg (2008)
 • De kracht van de kringloop – Geschiedenis en toekomst van de Ladder van Lansink, Uitgave VriLan, Apeldoorn-Nijmegen (2010) (Co-auteur: Hannet de Vries-in ’t Veld)
 • Volg de zon, en vang het licht – een fraai uitgevoerd boek over De Zonneboom, het kinetisch kunstwerk van Andreas Hetfeld (2012)
 • Het verleden voorbij, de toekomst tegemoet – Geschiedenis en toekomst van de Rosastichting en Zorgcentrum Huize Rosa, Uitgave Zorgcentrum Huize Rosa (2015)
 • Arnhem 1950-1960 – Beelden van een stad tussen ooit en nu, BnM uitgevers ((2016) (Voorwoord en teksten: Ad Lansink; Samenstelling: Gerrit Middelbeek)
 • Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy: een verhaal apart, door de eervolle toekenning van de ISWA Publication Award 2018
 • De Toren van Babel – Bibliofiele uitgave, met negen columns (Nederlands en Engels( en twee zeefdrukken van Harrie Gerritz, in linnen doos. (2019) Vorgeving: Sophie van Kempen. Oplage: 50 ex

Cover Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy (Ontwerp: Sophie van Kampen)

Challenging Changes (1)
Vanaf najaar 2015 werkte ik, aangespoord door Jan Storm, oud-directeur van Nedvang, nu voorzitter van de RvC van Dar (Nijmegen), aan Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy: het boek over de relatie tussen de Ladder van Lansink en circulaire economie. Het forse boek verscheen op 11 october 2017. De eerste exemplaren zijn in Brussel overhandigd aan Harriet Tiemens, wethouder van Nijmegen (Green Capital Europe 2018) en Daniel Calleja Crespo, DG Environment European Commission. Op 23 october 2018 kreeg ik tijdens het ISWA World Congress in Kuala Lumpur (Maleisie) voor dit boek de prestigieuze ISWA Publication Award (2018).

Ad Lansink overhandigde ‘Challenging Changes’ aan Harriet Tiemens en Daniel Calleja Crespo (Foto: Sophie van Kempen)

Challenging Changes (2)
Het 400 pagina’s dikke boek omvat naast de lopende tekst interviews o.m. met toenmalig Europees Commissaris Karmenu Vella, Dominic Hogg, oprichter en CEO van Eunomia Ltd (Bristol) en Antonis Mavropoulos, president van de International Solid Waste Association (ISWA). De uitgave van het boek werd ondersteund door financiële bijdragen uit het bedrijfsleven (Nedvang, Stichting Afvalfonds, Wecycle, Frankenhuis BV), afvalsector ( AVR, HVC .DAR) en de gemeente Nijmegen om  ‘European Green Capital 2018’ te markeren. Na de boeken over De Zonneboom en Huize Rosa is Challenging Changes het derde boek, dat door Sophie van Kempen is ontworpen en begeleid. Mijn tiende boek zou volgens de boekontwerpster een bibliofiele uitgave moeten worden: de verbinding tussen taal en kunst. Dat lukte inderdaad: De Toren van Babel verscheen op 5 juni 2019.

Dankwoord na ontvangst ISWA Publication Award 2018 in Kuala Lumpur

Challenging Changes (3)
In de zomer van 2018 maakte ISWA bekend, dat aan Challenging Changes de ISWA Publication Award 2018 was toegekend, nadat een vijftiental boeken en publicaties door een onafhankelijke jury waren beoordeeld. De NVRD had in het vroege voorjaar Challenging Changes genomineerd voor deze eervolle prijs. Op 23 october 2018 werd de ISWA Publication Award 2018 overhandigd tijdens het Galadiner van het ISWA World Congress 2018 in Kuala Lumpur (Maleisie): een onvergetelijke gebeurtenis,  door de feestelijke entourage en de aanwezigheid van ruim 1000 gasten uit alle wereldstreken. Op de door de ISWA uitgebrachte film over het congres zijn ook mijn reisgenoten Ans Lansink- van Dam en Sophie van Kempen vastgelegd.

3 gedachten over “Wie schrijft, die blijft

 1. Met u uw tweet over de positiekeuze van het CDA in het debat over het steunpakket aan Griekenland uitbouwen tot een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad?

 2. Beste Ad Lansink,

  Wist u dat omero.nl 3 tweedehands boeken van u te koop heeft staan? Ik heb deze boeken aangevuld met uw foto en biografie en een verwijzing naar uw website, Twitter, LinkedIn en Wikipedia. Hierdoor kan de bezoeker van omero.nl naast het kopen van uw boeken ook meer over u te weten komen. Daarnaast vinden bezoekers ook alle informatie over u op uw profielpagina. Bekijk hier uw profielpagina op http://www.omero.nl/auteurs/l/a/ad-lansink/.

  Omero.nl is een groeiend boekenplatform waar je inmiddels meer dan 14 miljoen aangeboden boeken vindt. 5 jaar geleden zijn we begonnen met de de visie om alle nieuwe en tweedehands aangeboden boeken op het internet in Nederland bij elkaar te brengen. We hebben het aanbod van honderden antiquariaten en tienduizenden particulieren opgenomen. Deze worden door een paar duizend bezoekers per dag bezocht. Lees meer over omero.nl op http://www.omero.nl/over.

  We zouden het erg op prijs stellen als u een verwijzing naar uw profielpagina opneemt op uw website:

  http://www.omero.nl/auteurs/l/a/ad-lansink/

  Hiermee helpt u omero.nl breder onder de aandacht te brengen. We hebben het ook mogelijk gemaakt om de boeken die van u te koop staan aan uw website toe te voegen. Hiervoor heeft u geen technische kennis nodig. Bekijk de mogelijkheden met voorbeelden en uitleg op http://www.omero.nl/auteurinfo?id=/auteurs/l/a/ad-lansink/.

  Omero.nl is gemaakt door 2AT, een IT bedrijf uit Utrecht. Voor onze klanten in voornamelijk het hoger onderwijs, universiteitsziekenhuizen en de overheid zijn we dagelijks bezig om nieuwe technologieën toe te passen ter bevordering van o.a. het onderwijs en de zorg. Deze kennis gecombineerd met de passie voor boeken bij een aantal medewerkers heeft ertoe geleid dat 2AT met omero.nl gestart is.

  Heeft u nog vragen of klopt er iets niet in uw profiel, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Uw verwijzing naar omero.nl wordt zeer gewaardeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Jan-Willem Beekhuis
  Omero.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.