Volg de zon en vang het licht

Omslag

Voorzijde Volg de zon en vang het licht: Ontwerp Sophie van Kempen

Zonneboom

Op verzoek van het Nijmeegs Zonnekrachtteam en de gemeente Nijmegen ontwierp Andreas Hetfeld de Zonneboom: een innovatief kunstwerk dat bij Station Heyendael tussen de gebouwen van ROC-Technovium en de Gouverneur, het wooncomplex van de SSH&, een heldere boodschap uitstraalt: volg de zon en vang het licht. De Zonneboom  – icoon van en voor duurzame ontwikkeling  – kwam niet zomaar tot stand. Ontwerp en ontwikkeling vergden veel denkwerk en tijd van de kunstenaar. De financiering kostte ook veel hoofdbrekens. De vergunningverlening verliep spoedig, de bouw ook. Toch is de wordingsgeschiedens leerzaam voor in- en outsiders. Daarom is die geschiedenis vastgelegd in Volg de zon en vang het licht: een boek, waarin Ad Lansink dat in woord en beeld zichtbaar maakt, hoe natuur en techniek elkaar vonden en hoe een eenvoudig idee artistieke werkelijkheid werd. Filosofe Katja Rodenburg zet uiteen, waarom kunstenaars  zich geïnspireerd weten door de zon. Ontwerp, constructie, gietwerk, bouw en installatie zijn vastgelegd om te tonen, dat de Zonneboom met vereende krachten werd gerealiseerd, met medewerking van toonaangevende bedrijven, de provincie Gelderland en niet op de laatste plaats de gemeente Nijmegen.

Vanwaar de titel?

Van bloem naar boom: ontwerpfasen van de Zonneboom: Installatie achter glas, door Andreas Hetfeld (2011)  (Foto: Ad Lansink)

De titel Volg de zon en vang het licht verwoordt in een simpele one-liner de functie van de Zonneboom. De met de stand van de zon bewegende kroon vangt steeds de maximaal mogelijke hoeveelheid licht, dat tegelijk het kinetisch kunstwerk tot leven brengt. Vandaar de tijdelijke titel ‘Licht doet leven’ die nog te zien is op het voorlopige omslagontwerp van Sophie van Kempen, de vormgeefster, die de volledige boekverzorging heeft uitgevoerd. De gele steunkleur is in het definitieve boekontwerp vervangen door de blauwe kleur van een vrijwel onbewolkte hemel. Op de website van Sophie van Kempen kunnen kijkers en lezers Volg de zon en vang het licht doorbladeren.  Wie genoeg heeft aan een goed leesbaar pdf-bestand, kan zich melden bij de auteur (adlansink@me.com). Hij zal dan zorgen voor verzending van het bestand via Wetransfer. Na de overdracht van de Zonneboom aan het ROC Technovium op 26 oktober 2029 zijn de nog resterende boeken overgedragen aan het ROC. Niet uitgesloten is, dat liefhebbers daar nog een exemplaar kunnen bemachtigen. De auteur beschikt overigens ook nog over enkele exemplaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.