Jo Samson (1934 – 2014)

Jo Samson, man van de legendarische City Bar door Jacqueline van Ginneken de Gelderlander, 23 oktober 2014

Jo Samson, man van de legendarische City Bar, bijdrage van Jacqueline van Ginneken in de Gelderlander van 23 oktober 2014

Op 17 oktober 2014 overleed Jo Samson, de vroegere uitbater van de City Bar, het legendarische cafe aan de Houtstraat te Nijmegen, dat onder journalisten ook wel ‘bijkantoor van De Gelderlander’ werd genoemd. Redactie en drukkerij waren destijds gevestigd aan de Hessenberg, op een steenworp afstand van de bruine kroeg. Maar niet alleen journalisten waren regelmatig de gast van Jo Samson en zijn trouwe barkeepers. Ook kunstenaars wisten het kleine maar oergezellige cafe goed te vinden, evenals middenstanders uit de naaste omgeving, buurtbewoners en ander loslopend volk waaronder enkele in die tijd – de jaren 70 en 80 – befaamde koppelbazen. Vooral op vrijdagavonden was het een drukte van belang, vaak tot in de late uren. Van groepsvorming was nauwelijks sprake, integendeel. Na een zekere gewenning konden vrijwel alle stamgasten het redelijk goed met elkaar vinden, niet op de laatste plaats omdat Jo Samson, daarin bijgestaan door vriendin en latere partner Annemiek van Woerden gastvrijheid op allerhande manieren vertaalde, voor Jan en Alleman.

De sfeer in de City Bar is prima vastgelegd op het ‘Kroegtafereel’, dat Rob Terwindt in opdracht van Jo Samson in 1977 schilderde. Zelf was ik beretrots op de vraag van Jo Samson of ik als enige politieke figuur op Rob’s atelier wilde komen poseren. Rechts onder in de hoek, vlak onder Jan van Teeffelen, was nog plaats. Het kolossale doek sierde tot de verkoop van het cafe – nu De Blonde Pater – een wand van de City Bar en hing daarna korte tijd in Cafe Biessels. Later vonden de stamgasten van toen zich letterlijk en figuurlijk terug in Cafe Goossens op de Grote Markt. Na de laatste restauratie ontfermde de eigenaar zich zelf weer over het schilderij in zijn huis op de Waalkade. Het is nu een kostbaar familiebezit, een mooie herinnering aan Jo Samson en Annemiek van Woerden, aan wie talloze  mensen uit Nijmegen en daarbuiten veel te danken hebben. Het veelkleurige doek belichaamt een stukje Nijmeegse geschiedenis, en zou alleen daarom al in het Valkhofmuseum niet misstaan. Want zo leert ook www.noviomagus.nl, waar het ‘Kroegtafereel’ wordt toegelicht: geschiedenis wordt gemaakt door mensen.

Omslag van het boek(je) dat op initiatief van Matt Holthuizen geschreven werd door Harry Janssen, met foto's van o.m. Weigert van Zandwijk. Productie en vormgeving: Joop Eilander (Nijmegen,30 mei 2009)

Omslag van het boek, op initiatief van Matt Holthuizen geschreven door Harry Janssen, met foto’s van o.m. Weijert van Zandwijk. Productie en vormgeving: Joop Eilander.

Zijn 75e verjaardag  – op 30 mei 2009 – vierde Jo Samson uitbundig met een groot aantal vrienden, waaronder zijn vroegere stamgasten. Een viertal vrienden maakten een boek – Jo Samson 75. – waarin de driekwart eeuw van Jo Samson zijn samengevat in 3333 woorden (van Harry Janssen) en  honderd afbeeldingen. Op de omslag prijkt de speciaal uitgegeven postzegel. Een deel van Jo Samson’s geschiedenis heb ik zelf vastgelegd in een ander geschrift – met dezelfde titel Jo Samson 75 – dat ik Jo heb aangeboden bij de onvergetelijke viering van zijn  verjaardag. De lezer treft daarin herinneringen aan het cafe en zijn bevolking, aan de eigen visclub Het Scholleke, aan de fietstocht naar Rome, zelfs aan carnaval in de City Bar en nog meer. Jo Samson’s naam leeft voort in Nijmegen en daarbuiten.

 

2 gedachten over “Jo Samson (1934 – 2014)

  1. Geweldig deze herinneringen. Ik zat vroeger bij de Marine en dan was het als je weekend haf eerst een biertje drinken bij Jo en je even afmelden en dan naar huis. Geweldige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.