Columns

Het schrijven van columns is ‘geruisloos’ een deel van het denk- en handwerk geworden. Het politieke bedrijf bood veel aanknopingspunten maar ook het bestuurlijke werk in de sport. Voetbal Totaal – het vroegere kaderblad van de KNVB – bood maandelijks ruimte tijdens mijn voorzitterschap van het Bestuur Amateurvoetbal (1990-1996). Datzelfde gold voor Bullytin, het ledenblad van MHV ZOW,  tijdens het voorzitterschap van deze Nijmeegse hockeyvereniging (1996-2006). Verpakkingsmagazine, en later Verpakken vroegen in de tweede helft van de 90-er jaren een lange reeks bijdragen over de effecten van het milieubeleid en over afval en recycling. Dat thema werd vanaf 2000 onderwerp van de columns in Recycling Magazine Benelux.

De politieke actualiteit was aanleiding voor incidentele columns, meestal op verzoek. De Nijmeegse achterban ïnformeerde ik over het Haagse wel en wee via een column in de CDA-Brief. Ook het Katholiek Nieuwsblad mocht destijds rekenen op columns, die ik op het postkantoor naar de redactie liet faxen. De bijdragen in kranten – Trouw, Volkskrant en NRC – droegen een incidenteel karakter. De hoofdredacteur van de Staatscourent vroeg in 1991 om een serie van zes columns. De column over ‘Polipulisme’ breng ik in herinnering via Bizar – Column Nestor 2010 een bijdrage in het kwartaalblad van de Vereniging van Oud-Parlementariers. De wijze waarop ik die column opnieuw te zien kreeg is even bijzonder als het bijna tijdloze karakter van het onderwerp.

Met de aanvaarding van de secretarisfunctie van de Vereniging van Oud-Leden van de Tweede Kamer – nu VOP geheten vanwege de openstelling voor Oud-Senatoren en Ex-Europarlementariers – werd ik tevens eindredacteur van het ledenblad Nestor. De bijdragen in dat blad hadden en hebben weliswaar een lichtvoetig karakter maar bedtreffen niettemin actuele onderwerpen, op afstand en zonder noemenswaardige partijpolitieke stellingnames. Het bloed kruipt wel waar het gaan kan: het belang van de parlementaire democratie.

 

1 thought on “Columns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.