Zelflevering zonne-energie vergt faire discussie

sfeerbanner5

Zonnepanelen op plat dak
Foto: www.greentech-energy.nl

Zonne-energie rukt op in Nederland. Wie zijn ogen de kost geeft ontdekt steeds meer daken waarop zonnepanelen zijn gemonteerd. Zelfs zonder subsidie is installatie van de blauwe of zwarte panelen de moeite waard nu de rente op spaarrekeningen onder 2% is gedoken. Gangmakers van duurzame energie zijn terecht blij. Toch blijven zij zich opwinden over het uitblijven van de z.g. salderingsregeling. Anders gezegd: vrijstelling van belasting en netbeheerskosten omdat zelflevering in beginsel onbelast zou moeten zijn. Zolang inderdaad sprake is van zelflevering is vrijstelling van belasting alleszins gerechtvaardigd. Maar wanneer de consument producent wordt, dus over een langere periode gemeten meer stroom opwekt dan hij zelf nodig heeft, verandert het beeld. De ‘prosumer’ heeft immers het net nodig om zijn stroom te kunnen afleveren. Trouwens: het discontinue karakter van zonne- en windenergie vergt ook een permanente koppeling aan het net. Een bijdrage in de kosten van het netbeheer ligt dus voor de hand. Dat een ‘prosumer’ ook omzetbelasting moet betalen is evenmin aanvechtbaar. De regulerende energiebelasting (REB) is een ander verhaal Die belasting treft primair de afnemers van de door de ‘prosumer’ op de markt gezette duurzame energie. Die REB is trouwens aan herziening toe omdat het destijds voor energiebesparing bedachte instrument intussen ook een stimulerende rol heeft verworven. Een dubbel(zinnig)e grondslag voor belastingheffing leidt vroeg of laat tot problemen. Al met al vraagt de overigens noodzakelijke bevordering van zelflevering van zonne-energie om een faire en evenwichtige discussie, die de waan van de dag overstijgt. Salderen moet kunnen maar dan wel zo dat (de opbrengst van) het totale fiscale instrumentarium in de beschouwing wordt betrokken. En het doel van belastingheffing: verwerving van voldoende middelen – waar mogelijk naar draagkracht – om alle overheidstaken naar behoren te kunnen vervullen.

3 gedachten over “Zelflevering zonne-energie vergt faire discussie

  1. Helder!
    Vraag me al echter al jaren af waarom de REB “stimulans” alleen voor klein verbruikers tot 10.000 kWh per jaar van toepassing is.
    Boven 50,000 kWh betaalt men € 0.01. Een stimulans op meer verbruiken?

  2. Ja, maar met zonnepanelen is er zeker in Nederland veel en veel meer aan de hand. Voor particulieren zijn zonnepanelen immers bijna nooit rendabel.
    De prijs per kwh berekenen de leveranciers in hun voorbeelden op 22 cent, in die 22 cent zijn 2 dingen meegeteld: energiebelasting, 15 cent per kwh en de werkelijke prijs 7 cent voor levering 1kwh elektriciteit. Over ongeveer 3200 kwh per jaar is voor ’n huishouden het verbruik vrijgesteld van energie belasting. Dus voor het aller grootste deel betaald ’n gezin enkel maar 7 cent per kwh.
    Van die berekeing uitgaande zal ’n normaal huishouden enkel maar nagenoeg de kosten voor het onderhoud van die panelen per jaar kunnen besparen, de panelen zullen nooit rendabel worden, zlefs niet met subsidies en lage BTW.
    De rest van de kosten van elektriciteit zijn meterkosten en transportkosten, dit zijn vaste bedragen die men ook moet betalen als men zonnepanelen op het dak heeft.
    Tot op heden zijn zonnepanelen dus enkel maar ’n bijkomende onderhoudslast voor ’n gewoon huishouden in Nederland. Vele mensen worden belazerd waar ze bijstaan.
    Wat me verder wel opvalt is het feit dat er tegenwoordig aico installaties bestaan met warmtepompen, deze installatie zijn niet bijster duur en laten toe ’n woning tijdens de winter te verwarmen tot ’n buitentemperatuur van -37 graden celcius (deze extreme temeratuur komt nooit in Nederland voor). Deze aico’s verbruiken ongeveer een derde van de kosten voor verwarmen van het geval met gas gestookt word. Maar daarover bijna niets op internet en zeker geen woord van energiemaatschappijen. Er zijn zelfs veel mensen die zo ’n installatie in huis hebben en niet eens weten dat ze op ’n goedkope manier kunnen verwarmen. Deze installaties vreten wel veel stroom bij koelen, maar omgekeerd bij verwarmen nagenoeg ’n lachertje. Indien men zo ’n airco installatie gebruikt voor verwarmen heeft men gemakelijk de kosten in 2 jaar terug, de rest is enkel voordeel. Let wel op koop nooit ’n doe het zelf paket, maar laat zo ’n installatie inbouwen door ’n goed bedrijf.
    De tijd is nog niet rijp dat ’n gewoon huishouden geld kan verdienen aan zelf opwekken van erergie, wel kan men het buget aan uitgaven aan energie drastisch verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.