Bruukse Lente

Op zoek naar Bosanemonen, Grote Muur en andere vroeg bloeiende planten

Landweg door De Bruuk = op de voorgrond links en rechts bosanemonen

Het even stille als fraaie Natuurgebied De Bruuk tussen de kerkdorpen Horst en Breedeweg – vroeger Groesbeek, nu behorend tot de grote gemeente Berg en Dal – toont in alle jaargetijden een ander gezicht. Zelfs binnen elk van de vier jaargetijden vallen er steeds nieuwe beelden te schieten, en andere indrukken vast te leggen. Groot(s) wanneer het om het landschap gaat, klein, wanneer de talrijke bloemen om detaillering vragen. Zo ook wanneer de Bruukse Lente al een maand op gang is. De bomen kleuren geleidelijk groener, en veelal witte bloemen klitten samen in kleine of grote groepen, langs de landwegen of in de moerasvelden.

Grote Muur in overvloed

De Bosanemonen zijn gemakkelijk te herkennen, net zo als de Pinksterbloemen, die zich van de kerkelijke feestkalender weinig aantrekken. De Grote Muur is moeilijker te determineren, totdat de app Obsidentify – handig hulpmiddel voor minder begaafde plantenkenners – plotseling een score van 100 % laat zien. De kenmerken kloppen, de vindplaats in de wegberm een aan de rand van het loofbos ook. Opvallend genoeg laat Obsidentify het bij de gewone Paardebloem afweten. Herhaalde pogingen leverden slechts een score op van ruim 70 %. Ik sloeg dat resultaat toch op, met als verrassend gevolg dat een van de moderatoren van waarneming.nl mij via email de juiste naam meldde: Paardenbloem – Taraxacum officinale s.l.

De determinatie van enkele andere planten verliep een stuk beter. De Bosanemonen halen met gemak een score van 100%, evenals de Pinksterbloem, het Fluitekruid en het Klein Hoefblad. Maar de alom blende Dotterbloemen – ook te vinden in de eigen tuinvijver – hebben kennelijk ook moeite met het algoritme van Obsidentify: de score van 60% stelt teleur. De reactie van waarneming.nl op de Paardebloem leert , dat de lage score niet aan de gele kleur ligt, en evenmin aan de camera van de iPhone. Ook de Dotterbloem kent meerdere soorten. Het mooie natuurgebied De Bruuk blijft het domein voor natuurliefhebbers, die hun kennis willen vergroten en tegelijk in alle rust willen genieten van natuur en landschap.

Oostelijke randweg door de Bruuk: in hete midden links het bruggetje naar het bos; in de wegberm Grote Muur

Over landschap gesproken: de landwegen door De Bruuk werken als een soort zichtlijnen. Dat geldt vooral voor de verharde weg, die van noord naar zuid – en omgekeerd uiteraard – door het natuurgebied loopt. Vanaf die weg heeft de wandelaar aan de ene kant een mooi zicht op het Reichswald, en aan de andere kant op de moerasgronden, afgewisseld door kleine en wat grotere bosgedeelten. Het uitzicht verandert met de jaargetijden, vooral door de kleur vaan de begroeiing, maar ook door de kleur van de lucht en de aanwezigheid van wolken. Stapelwolken hebben de voorkeur, maar zware bewolking laat een ander licht schijnen op het gevarieerde landschap, waarin de watergangen – afhankelijk van de waterstand – een eigen functie vervullen.

Kleurrijk beeld vanaf de noordelijke dwarsweg door de Bruuk

De landwegen en paden die van oost naar west lopen bieden een andere kijk op het gevarieerde landschap dan de hoofdweg, midden door de Bruuk. Ook de zijpaden om en langs de randen van de Bruuk leveren andere, ook afwisselende beelden op. Wie de Bruuk binnengaat via de oostelijke landweg loopt langs een brede afwateringssloot. Aan de ene kant doemt het Reichswald op, achter enkele boerderijen. Aan de andere kant trekt een ruw bos met loofbomen de aandacht. Via een houten bruggetje kan dat bos bezocht worden. Op de wegbermen bloeit in april en mei Grote Muur, meestal in vrij grote groepen. Bij de driesprong buigt het brede pad in westelijke richting, om uit te komen bij de grote lange landweg, en weer verder bij de parkeerplaats aan de Ashorst. Daar begint ook de westelijke randweg met het uitzicht op de vuilstort.

Landwegen als zichtlijnen: de noordelijke dwarsweg in de richting van de Ashorst

Het oude riet staat nog fier overeind, de pluimen wiegend in de wind. Hier en daar zijn de jonge, lichtgroene scheuten al zichtbaar. Nog even, en het beeld langs de Bruuske wegen zal er anders uitzien, wanneer het nieuwe riet het oude riet wegdrukt. Dan wordt het tijd voor een nieuw bezoek aan De Bruuk, het landschap dat telkens weer blijft boeien en verrassen, zelfs zonder de befaamde orchideeën.

2 gedachten over “Bruukse Lente

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.