Verbondenheid blijft

Woorden en beelden ter nagedachtenis aan Ans Lansink – van Dam (1934 – 2024): mijn lieve, sterke en dappere echtgenote, die in de herinnering van familieleden, buren, vrienden en kennissen voortleeft om haar verbondenheid en dienstbaarheid

Ans in Waelwick – 27 dec 2023 (Foto: Ad Lansink)

Het was een even droevige als aangrijpende week, die derde week van februari, waarin mijn echtgenote Ans overleed en – vijf dagen later – begraven werd op het Begraafpark Heilig Landstichting. De laatste dag van haar leven – 19 februari 2024 – blijf ik mij herinneren, niet omdat het overlijden onverwacht kwam, wel omdat ik samen met Maria van Kempen haar handen kon vasthouden en in tranen mocht zien, dat Ans vredig insliep. Eem week eerder hadden Eduard Kimman SJ en ik Ans gezalfd met het sacrament van de zieken. De dagen na het overlijden beleefde ik in een vreemde roes. Enerzijds om het besef, dat ik Ans definitief had moeten loslaten, anderzijds vanwege alles wat op mij afkwam: de regeling van de uitvaart en begrafenis, het informeren van familie, buren, vrienden en kennissen, het schrijven van teksten. De uren en dagen vlogen voorbij. Binnen de kortste keren was het zaterdag 24 februari 2024: de dag van de uitvaart en de begrafenis, de dag ook van het definitieve afscheid.

Najat bezoekt Ans – 3 feb 2024 (Foto: Ad Lansink)

Met grote dankbaarheid kijk ik nu – zeven weken verder – terug, ook naar de dagen, waarop ik veel steun kreeg.  Maria van Kempen en Frans Vissers, die mij hadden bijgestaan tijdens Ans’ laatste dagen en uren, hielpen mij ook bij het gesprek met begrafenisondernemer Bart Kramer. Een dag later waren het Eduard Kimman SJ en Gerard Kerkhoff, die hielpen bij de inrichting van de uitvaart, de begrafenis en het samenzijn in de Piet Gerritszaal. Het overleg met Marieke van Baarle, directeur van het Begraafpark nam andere zorgen bij mij weg. Babette Lansink en Marijke Verstijnen kwamen uit Apeldoorn en Boxtel om te helpen bij het verzenden van de rouwbrieven. Op 22 februari 2024 ging mijn overbuur Ine op Hey met mij mee, toen ik in het Rouwcentrum van Klopper & Kramer persoonlijk afscheid ging nemen van Ans. Aansluitend reden we naar het Begraafpark om het graf van mijn ouders op te zoeken. Bij de ingang van het kerkhof zag ik plotseling Frans Vissers, die te voet uit Ewijk was gekomen: trainen voor de vierdaagse. Toeval bestaat niet, genade wel. 

Ad voor het laatst dichtbij Ans (Foto: Frans Vissers)
Toespraak Cesar Mors (Foto: Frans Vissers)
Toespraak Cesar Mors
Uitvaart Petrus Canisiuskerk (Foto: Marielle Ouwens)
[Klik op foto voor vergroting]
Toespraak Marijke Bolck
Begrafenisstoet arriveert bij Begraafpark Heilig Land Stichting – op achtergrond Cenakelkerk (Foto: Marielle Ouwens)
Op weg naar het graf van Ans (Foto: Marielle Ouwens
Familie, vrienden en buren rondom het graf (Foto: Marielle Ouwens}
Eduard Kimman SJ bidt het Onze Vader (Foto: Marielle Ouwens)

De begrafenis op het kerkhof van de Heilig Landstichting was al even indrukwekkend als de Eucharistieviering in de Petrus Canisiuskerk. De dragers droegen het lichaam van Ans op hun schouders naar boven, via de 32 grote treden: de kortste weg naar de plaats waar Ans zou worden bijgezet in het graf van mijn ouders. De grote klok van het Begraafpark begeleidde de stoet met mooie maar ingetogen klanken. Aangekomen bij het graf vormden we met zijn allen een grote kring in de paden, vlak achter de grote Golgotha-heuvel. Eduard Kimman SJ bad voor de zielerust van Ans met de familie, vrienden en kennissen een Onze Vader en een Wees Gegroet. Met een schep zand dekten we de kist toe: een stoffelijk vaarwel aan mijn lieve Ans, die niet eens zo ver van ons huis haar welverdiende rust heeft gevonden, op een plaats die ik met de herinneringen blijf koesteren.

Maria van Kempen en Ad Lansink bij het graf van Ans, daags na de begrafenis (Foto: Frans Vissers)

Na de begrafenis ontmoette ik in de Piet Gerritszaal alle mensen die na de uitvaart in de Petrus Canisiuskerk waren meegegaan naar het begraafpark van de Heilig Landstichting. Daar kon ik de familieleden, buren, vrienden en kennissen zelf bedanken, nadat Klaas Bouwmeester dat al had gedaan in de Petrus Canisiuskerk met de volgende woorden: ‘Namens Ad wil ik jullie bedanken voor de aanwezigheid – zowel fysiek als in gedachten, hier bij het herdenken van Ans. Jullie komst en woorden van troost en medeleven hebben Ad en zijn naasten kracht gegeven om dit afscheid dragelijker te maken. Tevens wil Ad hierbij zijn dankbaarheid en waardering uitspreken naar allen die Ans – familie, vrienden, artsen en verplegenden, en in het bijzonder Maria en Frans die haar in haar laatste levensfase – respectievelijk levensuur hebben bijgestaan en ondersteund’. Ik herhaal de woorden van Klaas op deze plaats, en voeg daaraan mijn dank en waardering toe voor alle blijken van medeleven, zowel schriftelijk als mondeling heb mogen ontvangen. Mijn verdriet wordt verzacht door de wetenschap, dat Ans een alom geliefde vrouw was, met verbondenheid en dienstbaarheid als trefwoorden. Ans maakte de woorden ‘Geen mens leeft voor zichzelf alleen’ voluit waar. Bij mijn bezoeken aan het graf van Ans en mijn ouders besef ik, dat verbondenheid blijft. Hemelhoog.

Het graf van Ans en mijn ouders bevindt zich achter de Calvarieberg (Rijksmonument). Sla voor de ingang van de grafkelder rechts af, volg het pad, en ga op de viersprong linksaf, en na ca 20 meter rechtsaf. Na enkele meters weer rechtsaf.
Overzicht vanaf de Calvarieberg: het graf van Ans en mijn ouders is niet zichtbaar, maar ligt achter de heester met rode bloemen. Rechts is het hoofdpad zichtbaar, en uiterst links het met gras begroeide zijpad (Foto’s: Ad Lansink”

2 gedachten over “Verbondenheid blijft

  1. Beste Ad,
    Ik heb als ambtenaar bij de gemeente Nijmegen altijd bewondering gehad voor jouw inbreng in de Nijmeegse gemeenteraad. Dat even terzijde.

    Een groot gemis als je na zoveel jaren van je maatje en levenspartner afscheid moet nemen. Koester het mooie en werkzame leven dat jullie samen hebben gehad.
    Oprecht heeft veel sterkte voor de komende tijd.

  2. Beste ad, mooi om alles terug te lezen, op zo’n dag gaat er toch veel langs je heen. Helaas kon ik door omstandigheden niet naar de begraafplaats komen. Ik wens je heel veel sterkte bij het verwerken van je grote verlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.