Andreas Hetfeld’s Zonneboom

Van zonneboot naar zonneboom – Een kinetisch kunstwerk

Omslagfoto Ger Loeffen

De Zonneboom van Andreas Hetfeld
Foto: Ger Loeffen

In 2007 vroeg wethouder Jan van der Meer aan het Zonnekrachtteam een plan van aanpak voor de bevordering van de zonne-energie in Nijmegen. Dat plan met de titel ‘Zoek de zonzij’ kwam in 2008 gereed. Naast suggesties voor kleine en grote(re) projecten vroeg de wethouder ook om ideeën voor een ‘zonne-icoon’: een teken in de openbare ruimte om de aandacht te vestigen op de potenties van de zon. Namens het team nodigde ik Andreas Hetfeld, die naam had gemaakt met fascinerende objecten, uit om een schets en later een voorontwerp te maken. Dat ik eerst een zonneboot voorstelde en daarna pas een zonneboom met gebladerte van zonnepanelen, weerhield de kunstenaar niet om een eigen plan te trekken, met een zonnebloem als verrassend uitgangspunt. Na rijp beraad viel de keuze op een combinatie van bloem en boom. De ‘Zonneboom’ heeft krachtige wortels maar de kroon verbeeldt een zonnebloem, die de zon volgt. Andreas Hetfeld ontwierp daarmee een innovatief kunstwerk, dat artisticiteit koppelt aan functionaliteit, en innovatie aan duurzaamheid.

De Zonneboom is een opvallend teken, een pittig signaal voor vlugge voorbijgangers, maar ook stof tot nadenken voor rustiger figuren. De Zonneboom staat bij het ROC Technovium, waar de jeugd vertrouwd wordt gemaakt met verleden, heden en vooral toekomst. Het kunstwerk is zichtbaar vanuit meer windstreken, op korte maar ook grotere afstand. De  Zonneboom heeft door vorm, afmetingen en materiaalkeuze – roestvrij staal en aluminium – een moderne, op de toekomst gerichte uitstraling. De natuurgetrouwe wortelstronk van gegoten aluminium loopt geleidelijk over in de stam, die met een vloeiende lijn in de kroon eindigt. Het buizenstelsel – kloppend hart van de  zonneboom is uitgerust met een modern zonnevolgsysteem. In de kroon bevindt zich een raster van 67 zonnepanelen, die voldoende stroom opwekken om de eigen behoefte van het systeem inclusief de verlichting te dekken. Aluminium banken rond het kunstwerk vormen een imposante ontmoetingsplek. Het kunstwerk was aanvankelijk opgezet als een stand-alone object dat op zonne-energie beweegt als een zonnebloem die de zon volgt. Om veiligheidsredenen is gekozen voor koppeling aan het net, zodat bij onvoldoende capaciteit of bij een calamiteit de kroon naar de horizontale ruststand beweegt. Een windmeter op het ROC-gebouw meet de windkracht. Bij factor 5 of meer plaatst het volgsysteem de kroon automatisch in een vlakke positie. De zonneboom wordt ‘s avonds en ‘s nachts met LED lampen verlicht.

Na een ontwikkelingsproces van bijna vier jaar, waarin tevens de vergunningverlening werd geregeld en de noodzakelijke gelden bijeen werden gebrackt, kon in dxecember 2011 begonnen worden met de constructie bij Willems RVS Aluminium BV in Boven Leeuwen. De Zonneboom werd op 26 mei 2102 opgericht door de constructeurs van Willems en de installateurs van Greentech-Energy en RTP uit Afferden. Na de afwerking van de stam werd op 8 juni 2012 het kinetische kunstwerk in aanwezigheid van talrijke gasten in bedrijf gesteld door wethouder Jan van der Meer, kunstenaar Andreas Hetfeld en initiatiefnemer Ad Lansink.

 

2 gedachten over “Andreas Hetfeld’s Zonneboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.