Varia

Herinneringen ophalen en vastleggen is een dankbare bezigheid, zeker wanneer daarmee een deel van eigen en andermans leven in beeld wordt gebracht, tot lering en vermaak van in- en outsiders.  Een aardig voorbeeld treft de lezer in de bijdrage Over Goudsolen aan het jubileumboek van de Afdeling Pathologie van het UMC Radboud, uitgegeven bij gelegenheid van de opening van de nieuwbouw.

Spreken en schrijven behoren tot het dagelijks werk van (ex-)politici. Toch koste de ene uitnodiging voor een spreekbeurt of een openingswoord meer dan de andere. Jan van Laarhoven, destijds (en nu weer) directeur van het Bijbels Openlucht Museum (dat nu al geruime tijd Orientalis heet, vroeg mij in 1998 de expositie over ‘De Toren van Babel‘ te openen. Het icoon voor overschatting moest ik bezien vanuit een politieke invalshoek.

Het onverwachte verzoek van het Radioprogramma Onze Taal om een gesproken column over taalergernissen leidde tot de tekst ‘Ik heb zoiets van …‘ Het bijeengaren van die ergernissen kostte meer moeite dan het aaneenrijgen tot een verhaal. Hennie Stoel meldde enthousiast vanuit Hilversum na het inlezen in de Haagse studio, dat ik het grrootste aantal ergernissen in een column had weten te scoren.

Harrie van Kuyk, graficus en vooral bekend geworden om zijn witte reliefprenten kon ook goed schrijven. Tussen de soms fors uitgevallen grafische producties publiceerde hij in eigen beheer kleinere geschriften met verhalen en gedichten. Zijn boek met aforismen, getiteld Kunstenaarsgoed mocht ik in 2002 presenteren voor een groot aantal gasten van Boekhandel Dekker & van de Vegt: Over letters gesproken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ladder van Lansink, Beeldspraak, Knotsenburg en andere topics

Translate »