Wie schrijft, die blijft

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Thuis aan het werk, in de tijd van de Acer-laptop met Windows, nu vervangen door iMac en Macbook Pro

Schrijven is de rode draad in mijn leven. Het begon op het KGL in Arnhem, waar Ben Overmaat –  voortreffelijke leraar Nederlands – in mijn opstellen reden vond om mij in 1949 hoofdredacteur van schoolkrant De Bries te maken. In Utrecht, waar ik van 1952 tot 1959 chemie studeerde, schreef ik dictaten en scripties: alles behalve vrijetijdswerk. Als ‘abactis’ van Societeit Eigen Huis had ik meer vrijheid, toen ik meeschreef aan de Almanak 1956. In Nijmegen eiste mijn proefschrift over ‘Yeast Ribosomes and Magnesium Ions’ alle aandacht (1964) op. Daarna publiceeerde ik als biochemicus op de Afdeling Pathologie van UMC Radboud wetenschappelijke artikelen. Vanaf 1970 kwam de politiek op mijn pad, eerst de Nijmeegse Gemeenteraad, van 1977 tot 1998 de Tweede Kamer met spreken en schrijven als dagelijks ritueel. Talloze woorden heb ik in die jaren vastgelegd, eerst met pen en schrijfmachine, later met diverse tekstverwerkers. De Alphatronic met 24 K geheugen belandde in het UvA-museum, de naaldprinter is ingeruild voor een inkjet. Gebleven is het plezier in het schrijven over allerlei onderwerpen.

Leven in de breedte
bracht mij in aanraking met sport en kunst, politiek en geschiedenis, carnaval en bedrijfsleven,  afval en ook de zorgsector. Schrijven blijft een aanstekelijk middel, maar is geen doel op zich. Hopelijk vindt de bezoeker van deze website iets van zijn of haar gading in de berichten of op de pagina’s over:

IMG_0042

Opening van Never Ending Art op Landgoed de Kemphaan (Almere, 2010) – de verbinding tussen afval, recycling en kunst Almere – de Kemphaan – 2010

 • Beeldspraak – interviews met kunstenaars, binnen en buiten Nijmegen
 • BWG – bijdragen aan het Biografisch Woordenboek Gelderland
 • Columns in Recycling Magazine Benelux en Nestor, kwartaalblad Oud-Kamerleden
 • Isonomia, een Engelse website met een Blog over al wat met duurzame ontwikkeling te maken heeft
 • Knotsenburg, het onmiskenbare domein van het Nijmeegs carnaval
 • Ladder van Lansink:  bijdragen over doelmatig afvalbeheer en circulaire economie, en over de artistieke vertaling van de ladder
 • Varia – wisselende bijdragen over diverse, nogal uiteenlopende  onderwerpen
 • Zonneboom – beelden en woorden over de Zonneboom van Andreas Hetfeld

Arnhem 1950 – 1960: In volle breedte op de boekentafel bij de presentatie op 18 april 2016 bij Het Colofon in Arnhem (Foto: Rene Wouters)

Boeken
In de afgelopen jaren heb ik diverse boeken gepubliceerd over een reeks uiteenlopende onderwerpen, waarbij ik op de een of andere wijze betrokken ben geraakt: de kunstscene in het Rijk van Nijmegen, maar ook het carnaval in Knotsenburg; de geschiedenis van de (Nijmeegse) Rosastichting maar ook over Arnhem in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte noem ik de afvalhierarchie, het zakelijke woord voor de Ladder van Lansink, onderwerp van een tweetal publicaties, respectievelijk in de Nederlandse en Engelse taal. In chronologische volgorde:

 • Schaaralaaf van nul tot n(x), Uitgåve Prinsenconvent Knotsenburg (1994)
 • De nieuwsgierigheid achterna, Uitgave in eigen beheer b.g.v  het afscheid van de Tweede Kamer (1998)
 • Beeldspraak – Gesprekken met kunstenaars uit het Rijk van Nijmegen, Uitgave Taborhuis i.s.m. Galerie Stills, Nijmegen (2006)
 • Van de Prins geen kwaad, Uitgave Prinsenconvent Knotsenburg (2008)
 • De kracht van de kringloop – Geschiedenis en toekomst van de Ladder van Lansink, Uitgave VriLan, Apeldoorn-Nijmegen (2010)
 • Volg de zon, en van het licht – een fraai geïllustreerd boek over De Zonneboom, kinetisch kunstwerk van Andreas Hetfeld (2012)
 • Het verleden voorbij, de toekomst tegemoet – Geschiedenis en toekomst van de Rosastichting en Zorgcentrum Huize Rosa, Uitgave Zorgcentrum Huize Rosa (2015)
 • Arnhem 1950-1960 – Beelden van een stad tussen ooit en nu, Uitgave BnM uitgevers (Druten) (2016)

Cover Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy (Ontwerp: Sophie van Kampen)

Challenging Changes
Sinds het najaar van 2015 heb ik gewerkt aan: Challenging Changes – Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy, een nieuw boek over de relatie tussen de Ladder van Lansink en de circulaire economie. Het boek is  op 11 october 2017 verschenen. De eerste exemplaren zijn in Brussel overhandigd aan Harriet Tiemens, wethouder van Nijmegen (Green Capital Europe 2018) en aan Daniel Calleja Crespo, director generaal DG Environment of the European Commission.

Ad Lansink heeft zojuist zijn nieuwe boek ‘Challenging Changes’ uitgereikt aan Harriet Tiemens en Daniel Calleja Crespo (Foto: Sophie van Kempen)


In het 400 pagina’s dikke boek zijn naast de lopende tekst een reeks  interviews opgenomen met Karmenu Vella, lid van de Europese Commissie, Dominic Hogg, oprichter en CEO van Eunomia Ltd (Bristol) en Antonis Mavropoulos, president van de International Solid Waste Association. De uitgave van het boek is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het bedrijfsleven (Nedvang, Stichting Afvalfonds, Wecycle, Frankenhuis BV), de afvalwereld (waaronder AVR, HVC en DAR) en de gemeente Nijmegen, die daarmee de betekenis van de ‘European Green Capital 2018’ markeert. Na de boeken over De Zonneboom en Huize Rosa is Challenging Changes het derde boek, dat door Sophie van Kempen is ontworpen en begeleid.

 

3 reacties op “Wie schrijft, die blijft

 1. Met u uw tweet over de positiekeuze van het CDA in het debat over het steunpakket aan Griekenland uitbouwen tot een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad?

 2. Beste Ad Lansink,

  Wist u dat omero.nl 3 tweedehands boeken van u te koop heeft staan? Ik heb deze boeken aangevuld met uw foto en biografie en een verwijzing naar uw website, Twitter, LinkedIn en Wikipedia. Hierdoor kan de bezoeker van omero.nl naast het kopen van uw boeken ook meer over u te weten komen. Daarnaast vinden bezoekers ook alle informatie over u op uw profielpagina. Bekijk hier uw profielpagina op http://www.omero.nl/auteurs/l/a/ad-lansink/.

  Omero.nl is een groeiend boekenplatform waar je inmiddels meer dan 14 miljoen aangeboden boeken vindt. 5 jaar geleden zijn we begonnen met de de visie om alle nieuwe en tweedehands aangeboden boeken op het internet in Nederland bij elkaar te brengen. We hebben het aanbod van honderden antiquariaten en tienduizenden particulieren opgenomen. Deze worden door een paar duizend bezoekers per dag bezocht. Lees meer over omero.nl op http://www.omero.nl/over.

  We zouden het erg op prijs stellen als u een verwijzing naar uw profielpagina opneemt op uw website:

  http://www.omero.nl/auteurs/l/a/ad-lansink/

  Hiermee helpt u omero.nl breder onder de aandacht te brengen. We hebben het ook mogelijk gemaakt om de boeken die van u te koop staan aan uw website toe te voegen. Hiervoor heeft u geen technische kennis nodig. Bekijk de mogelijkheden met voorbeelden en uitleg op http://www.omero.nl/auteurinfo?id=/auteurs/l/a/ad-lansink/.

  Omero.nl is gemaakt door 2AT, een IT bedrijf uit Utrecht. Voor onze klanten in voornamelijk het hoger onderwijs, universiteitsziekenhuizen en de overheid zijn we dagelijks bezig om nieuwe technologieën toe te passen ter bevordering van o.a. het onderwijs en de zorg. Deze kennis gecombineerd met de passie voor boeken bij een aantal medewerkers heeft ertoe geleid dat 2AT met omero.nl gestart is.

  Heeft u nog vragen of klopt er iets niet in uw profiel, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Uw verwijzing naar omero.nl wordt zeer gewaardeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Jan-Willem Beekhuis
  Omero.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *